Hieronder enkele tijdschriftartikelen uit de afgelopen jaren.

 

Artikel Nieuwsblad van het Noorden d.d. 11-07-2014

Racen met combines

De 51ste Autocross staat zondag 13 juli op de agenda in Yde De Punt. Een van de hoogtepunten, naast de Ydiotenrace, is de combinerace.

 

Ze zijn kolossaal, lomp en apart, maar het aanzicht van tien racende maaidorsers is een waar spektakel. Het is sinds 2000 een van de hoogtepunten van de Autocross in Yde De Punt, die zondag 13 juli voor de 51ste keer wordt gehouden. Het evenement biedt overigens meer vermaak. Op het programma staat ook de Ydiotenrace, een cross met bij voorkeur lompe auto’s met veel lawaai. ,,Lekker onbenullig motorsportplezier”, aldus Warrie Boer (44), voorzitter van de organiserende Stichting Activiteiten Yde De Punt.

In tegenstelling tot de ‘wilde’ autocross, waarin het om geldprijzen gaat, doen de combines mee om het Nederlands Kampioenschap. De race in Yde De Punt is de derde wedstrijd van dit jaar, na Isidorushoeve en Afferden. Daarna wordt nog gereden in Mariënvelde en Emmeloord.

 

AFGESCHREVEN

Een combine wordt gebruikt voor het oogsten van graansoorten, koolzaad en graszaad. De machine is een combinatie (vandaar de naam combine) van de zwadmaaier en de dorsmachine. Opvallendst aan het gevaarte is het maaivoorzetstuk, dat in breedte kan variëren van drie tot meer dan 22 meter. De krachtbron is in de regel een dieselmotor.

Boer: ,,Er wordt gereden met afgeschreven combines. Die worden voorzien van rolkooi, beugels, bumper, de achteras wordt verstevigd en de maaibek gaat er voor weg. Anders zou niemand elkaar kunnen passeren. Zo’n race is een waar spektakel, het gaat ook echt hard. Ze rijden op de autocrossbaan. In elke manche staan er tussen de tien en twaalf combines aan de start.”

Combines racen is al sinds mensenheugenis een fenomeen in Frankrijk. Het waaide via St. Isidorushoeve ons land binnen. In dat dorp vond tijdens de Zomerfeesten in 1995 de eerste combinerace in Nederland plaats, met zeventien deelnemers uit vijf landen.

 

VOLWAARDIGE SPORT

Boer: ,,Een paar kameraden van mij brachten daar eens een weekendje door. Ze kwamen terug met wilde verhalen en vroegen of dat niks voor ons was. Dat bleek inderdaad het geval. Inmiddels is het uitgegroeid tot een volwaardige sport. Je hebt vier categorieën. Standaard mannen, standaard vrouwen, vrije klasse mannen, vrije klasse vrouwen. De vrije klasse is echt spectaculair. Alleen het model doet nog denken aan een combine, de rest is vrij en dat levert indrukwekkende machines op. De Mannen van Annen bijvoorbeeld hebben er een met een Chevroletmotor van 600 pk. Anderen hebben motoren uit Parijs-Dakar-trucks ingebouwd.”

Met een combine racen is een aparte ervaring. Al zegt Boer dat het, net als bij elk ander voertuig, gewoon een kwestie is van gas geven: ,,Je moet slim zijn, op tijd anticiperen. Snelheid is niet altijd alles. Je kunt nog zoveel vermogen hebben, het gaat er vooral om je verstand te gebruiken. Het is inderdaad lastig dat je moet sturen met de achterste wielen. Als ie in de bocht begint te stuiteren ben je hem kwijt.”

De Mannen van Annen met achter het stuur Dennis Wesseling, voorop Jeroen Snijders (activiteitencommissie), op het wiel Cris Hofstee en bovenop Raoul Hofstee. Foto Geert Job Sevink

 

DE MANNEN VAN ANNEN

Dennis Wesseling uit Vries is een local hero bij de combinerace, maar een van de opvallendste teams is Scuderia Laverda combine racingteam Annen, in de volksmond De Mannen van Annen.

Ze zijn zesvoudig en regerend Nederlands kampioen in de Vrije Klasse (waarvan twee keer bij de dames) en een blik op de website www.mannenvanannen.nl leert waarom. De presentatie ziet er professioneel uit, inclusief een overzicht van zeges en ontwikkelingen. Teamleden worden voorgesteld, er is een historisch blokje en ook wordt inzicht gegeven in het sleutelwerk.

Hoe de Mannen van Annen zijn ontstaan, legt Alex Boersma op de site uit. Hij werkte in 1999 als horecabezoeker in de Achterhoek en zag op een mooie dag in het plaatsje Zeddam in een weiland een bord met de aankondiging van een dorpsfeest en combinerace Mariënvelde.

Een combinerace? ,,Die dingen zijn toch veel te groot, te hoog en te zwaar?”, vroeg Boersma aan de waard van het café in Gaanderen. Dat was juist de gein, was het antwoord.

Hij vertelde het zijn vrienden, die begonnen meteen met plannen maken en op een dag kreeg Boersma een telefoontje: ,,Nou, we hebben er één.”

Een Laverda-combine, met een extra machine erbij voor onderdelen. Het ding werd in de kerst van dat jaar naar Annen gereden, ze zochten een locatie, sloegen aan het sleutelen en de eerste officiële wedstrijd van het team was in Yde De Punt. Daar kwamen ze snelheid tekort, maar ze leerden snel en inmiddels zijn De Mannen van Annen een begrip.

 

DE YDIOTENRACE

De Autocross in Yde De Punt beleefde in 2013 een jubileum. Ter ere van de vijftigste editie werd de Ydiotenklasse geïntroduceerd. Omdat het zo leuk was, krijgt dat dit jaar een vervolg.

De eerste cross in Yde De Punt werd in 1963 gehouden, met stockcars en auto’s. Sindsdien is het een jaarlijks terugkerend evenement geworden. De organisatie was eerst in handen van de EDAC (Eerste Drentse Autocross Club), daarna kwam Stichting Autospeedway Yde de Punt en in 1988 nam Stichting Activiteiten Yde de Punt het evenement over.

De Ydiotenrace is, naast de combinerace, een ander hoogtepunt van het evenement. Het is opgezet als een laagdrempelige spektakelklasse. Het idee is dat de deelnemers aan de start verschijnen met bij voorkeur achterwiel aangedreven auto’s, met een ‘dikke motor’ en veel lawaai produceren. Stichting Activiteiten De Punt wil daarmee oude tijden laten herleven. Het is overigens geen ‘bangerklasse’. Een drukkertje geven mag, maar het is verboden moedwillig op elkaar in te rijden. Ook hier gaat het er om wie het eerste over de streep gaat.

 

MEER AUTOCROSS IN DRENTHE

Het racegeweld blijft dit weekeinde niet beperkt tot Yde De Punt: ook in het zuiden van Drenthe wordt het gaspedaal volop beroerd. Dat gebeurt onder meer in Dalerveen, waar de stichting Donder en Geweld vanaf het jaarlijkse PK Weekend op het programma heeft staan. Na het kinderprogramma en de feestavond van vandaag barst het racegeweld op zaterdag en zondag echt los, met onderdelen als autocross, trekkerslep en caravanraces. Het programma is te vinden op de website www.pk-weekend.nl.

Op een steenworp afstand, in Nieuwlande, is het zondag ook bal. Daar wordt alsnog de autocross van de Drentse Autocrossclub gehouden. Die wedstrijden zouden eerst in mei worden verreden, maar slecht weer maakte het crossterrein toen onbegaanbaar. De wedstrijden aan de Joh. Poststraat beginnen om 11.00 uur. De entree bedraagt 10 euro; kinderen van 12 t/m 15 jaar betalen de helft. Onder de 12 jaar is het gratis entree.